Steun aan Burundi

Burundi, officieel Republiek Burundi, is een land in Afrika dat grenst aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Tanzania. Burundi werd in 1961 onafhankelijk van België, en kent sindsdien een turbulente politieke historie. Burundi is een van de vijf armste landen ter wereld, met alle gevolgen van dien. De helft van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren en veel families zijn uit elkaar gedreven door het geweld van grensoverschrijdende conflicten die in de regio aan de orde van de dag zijn en zorgen voor constante instabiliteit. Goede infrastructuur en voorzieningen ontbreken nagenoeg.

Stichting Umubano (samenleven) probeert vanuit Nederland op kleine schaal de bevolking van de regio Kiremba Zuid in Burundi te ondersteunen. Zij doet dit op verschillende manieren:

Kippenproject

In 2010 is eenmalig een kippenproject gedaan. Doelstelling was om 50 weduwen te ondersteunen door hen twee legkippen per gezin te geven. Met de eieren die deze legkippen leggen kunnen zij hun kinderen voedzaam eten geven. De eieren die over zijn kunnen zij aan anderen verkopen. Met de opbrengst van dit geld wordt bijvoorbeeld collegegeld betaald of worden nieuwe kippen gekocht.

Aardappelproject

In 2012 is het aardappelproject gestart. Doelstelling is om elk jaar 50 arme gezinnen te ondersteunen door hen voor de helft van de reguliere prijs aardappelzaden te verkopen (met een maximum van 50 kilo). Deze zaden kunnen zij vervolgens op hun eigen grond verbouwen. Na de oogst wordt 40% geconsumeerd en 60% gedroogd en gebruikt als zaden voor het volgende seizoen. Op deze manier kunnen arme gezinnen zichzelf in de toekomst ook onderhouden. Elk jaar worden er 50 nieuwe gezinnen geselecteerd die in aanmerking kunnen komen voor het kopen van goedkope zaden.

Inzamelingsacties

Tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag 2013 is er aandacht besteedt aan patiënten die in Burundese ziekenhuizen vastgehouden worden omdat ze hun financiële verplichtingen niet na kunnen komen. Om mee te kunnen helpen bij het bevrijden van de bovengenoemde patiënten, is er op deze dag een fondswervingsactie georganiseerd. Stichting Umubano (samenleven) heeft hierin samengewerkt met de Franstalige Afrikaanse Gemeenschap in Den Haag, Burundian Woman for Peace and Development, Itsitso show en Burundi Heritage Foundation.

 

Ontwikkelingshulp